Heilige of hoer? Werken met archetypen

Heilige of hoer? Werken met archetypen

Zo. Ik wist wel dat deze titel je aandacht zou trekken. En dat is natuurlijk niet voor niets aangezien ik het woord Hoer heb gebruikt. Ik durf namelijk te wedden dat als er alleen het woord Heilig had gestaan je waarschijnlijk nu een ander artikel aan het lezen zou zijn.

Dat het woord Hoer een trigger is om dit artikel te gaan lezen zegt natuurlijk een heleboel. Dat geeft ergens al aan dat het heel veel wakker roept. In positieve zin of in negatieve.

Veel van ons hebben echter bij Hoer een negatieve associatie. Precies om deze reden past dit zo mooi naast het woord Heilig. Het contrast is direct voelbaar.

Ik denk dat veel van ons zichzelf liever associëren met de Heilige. Ik zal mijzelf hierbij vooral niet buiten beschouwing laten. Als er iemand is die graag het beeld in stand houdt dat ze een heilige is, ben ik dat wel. Maar hoe harder ik mijn best doe dit te geloven, hoe harder ik een stuk in mijzelf ontken. Want ik kan je vertellen, er is toch ook echt wel een behoorlijke Hoer in mij aanwezig.

En ja, nu zullen er ongetwijfeld mensen zijn in mijn omgeving die denken, hé hé, die Hermans heeft het eindelijk door. Dat is natuurlijk helemaal ok. Maar mijn lieve medemens, voordat je je nu een oordeel vormt over mij (waar je natuurlijk helemaal vrij in bent), deze Hoer zit ook in jou. Of je het nou wil of niet. Ook in de mannen by the way maar dat is voor een andere keer.

Archetypen

Voordat ik mensen beledig, ik heb het hier niet over een prostituee maar over waar de Hoer als archetype voor staat. Want dat is waar ik het over heb: archetypen.

De term ‘archetype’ vindt zijn oorsprong in het Oudgrieks. 'Arche’ betekent ‘origineel of oud’ en ’type’ betekent ‘patroon, model of type’. De psycholoog Carl Gustav Jung gebruikte dit begrip in zijn theorie van de menselijke psyche. Hij geloofde dat universele, mythische personages (archetypen) in het collectieve onbewuste van mensen over de hele wereld wonen.

Jung benoemt er in zijn werk twaalf maar er zijn natuurlijk tal van andere archetypen. Je vindt ze bijvoorbeeld in sprookjes en legendes maar ook in godsdiensten en mythologische verhalen.

Zo is de Heilige waar ik het over heb te linken aan de Godin van de liefde die in verschillende culturen diverse namen draagt: (Aphrodite, Venus, Innana) en de Hoer aan de Heilige Hoer, de priesteres. In het Christendom staat de Heilige Hoer overigens beter bekend onder de naam Maria Magdalena.

Het klinkt misschien een beetje vreemd maar beide vrouwen fascineren mij. Met name het contrast: het licht en het donker. Hierbij vindt de Heilige haar plek natuurlijk in het licht. Zij staat voor de kant van jezelf die je graag laat zien aan de buitenwereld. De kant waar je als kind en tijdens je opgroeien op gewaardeerd bent.

De Hoer is daarentegen te vinden in het donker. Zij vertoont eigenschappen die je liever niet in het licht plaatst en verborgen houdt in de donkerste krochten van je ziel. De eigenschappen waar je vroeger geen liefde maar juist afwijzing op hebt ervaren.

Hoe doe jij dat nou?

En nu even over jou. Hoe doe jij dat nou? Hebben de eigenschappen van de Heilige in jou ook meer plek in het licht? Je zorgzaamheid, je draagkracht, je eindeloze liefde, je flexibiliteit, je geduld, je zachtheid, jouw eeuwig rekening houden met de ander? Je enorme kwaliteit om 36 ballen tegelijk in de lucht te houden?

Zolang je alleen dit in de wereld zet denk je (onbewust) veilig te zijn. Vrij van oordeel van anderen. Vrij van pijn. Je loopt braaf in de pas dus de kans dat je ergens op afgewezen wordt is klein. En dat geeft zekerheid.

Toch mijn lieve vrouw, ik weet niet wat het bij jou oproept maar ik krijg het er benauwd van. Dat zit natuurlijk in mij en dat mag voor jou helemaal anders zijn maar ik heb zo'n vermoeden dat ik hier niet de enige in ben.

Door te willen voldoen aan het plaatje van de Heilige ontneem je jezelf veel. Heel erg veel zelfs. Je leeft maar één kant van de medaille terwijl er toch echt nóg een kant is. De achterkant. De kant die we niet (willen) laten zien maar die toch net zoveel te brengen heeft als de voorkant. Mits je de kwaliteiten ervan kan zien tenminste.

De eigenschappen van de Hoer

Het eerste wat de Hoer natuurlijk oproept is seksualiteit. En dan niet het brave binnen de lijntjes, netjes onder de lakens, de ander pleasende, geluidloze liefdesspel dat meer past bij de Heilige. Ik heb het dan over seksualiteit van een heel ander kaliber. Een vorm van seksualiteit die ik hier niet ga beschrijven omdat ik liever niet wil dat Google mij site labelt als porno site.

Naast seksualiteit staat de Hoer voor ook voor vrijheid. Deze vrijheid gaat gepaard met de andere uitersten van de polariteiten die ik eerder benoemde. Egoïstisch zijn in plaats van aan de ander denken. Zeggen wat je denkt en voelt, ook al is dat voor de ander niet fijn om te horen. Dader zijn in plaats van slachtoffer. Met andere woorden, een leven in vrijheid, afgestemd op jou in plaats van de ander.

En niet te vergeten ruimte voor boosheid. Beter gezegd: ruimte voor intense razernij. Schreeuwen, gillen en krijsen tot het schuim je op je mond staat. Niet heel aantrekkelijk maar God wat is DAT lekker zeg. Kleine tip mijnerzijds, doe dit wel als je alleen bent en de buren niet thuis zijn. Of in de auto met de ramen dicht, dat werkt ook heel goed.

Een andere eigenschap van de Hoer is haar spiritualiteit. Haar connectie met hemel en aarde. Hoe ze vaart op haar intuïtie en innerlijke wijsheid. Het vertrouwen dat ze heeft in het leven en het leven dat vertrouwen heeft in haar. Als een moeiteloze dans.

Trek een sexy pakje aan

Dus mijn lieve vrouw. Doe je heilige witte gewaad eens uit, trek een sexy pakje aan en ga in dat (rode) licht zitten. Omarm de Hoer in jou. Durf alles wat niet ‘hoort’ toe te laten, denk (en als je durft: doe) donkere dingen, laat je horen, vlieg een keer de bocht uit.

Doe een ander een keer tekort in plaats van altijd jezelf. Durf volop te genieten van alles wat dit artikel wakker roept in jou en leer het schuldgevoel dat hierbij komt kijken verduren. Geloof mij, als je eenmaal voelt hoe je levensenergie weer gaat stromen ben je dat snel vergeten.

En vooral geen zorgen, na wat geoefend te hebben zal je een keer in het midden uitkomen. Ergens tussen de Heilige en de Hoer in. En dan kom je thuis bij jezelf en kan jouw levensenergie rijkelijk stromen.

Mocht dit artikel nou je nieuwsgierigheid wekken, neem dan vooral eens contact met mij op. In mijn begeleiding werk ik graag met archetypen. Niet alleen met de Heilige en de Hoer maar met elk archetype dat jou aanspreekt (of juist niet). Want welke archetype je ook noemt, ze vinden allemaal een plekje in jou. Het enige dat je hoeft te doen is ze in het licht zetten en hun kwaliteiten te leven.

Reactie plaatsen